מודל לשיתוף פעולה חוצה מגזרים היוצר ערך משותף
מודל זה מבוסס על ההבנה, שיש לחבר בין הצרכים העסקיים של הארגון לבין הצרכים הבסיסיים של החברה בה פועל הארגון, באמצעות טיפול בצורך חברתי-לאומי או מקומי, שפתרונו עונה על אינטרס של הארגון העסקי.
בלה אברהמס, מריאנה וקסמן – אינטל ישראל. אורית חזן, רונית ליס-הכהן – הטכניון, 2020
הקשר עם הקהילה בכלל, ועם תחום החינוך המדעי הטכנולוגי בפרט, מהווה ערך מנחה בחזון הארגוני של חברת אינטל מאז הקמתה. באופן מעשי, מעצם ההכרה ששיתופי פעולה יוצרי- ערך בין ארגון לחברה הסובבת אותו מיטיבים עם שני הצדדים, אינטל מחפשת כל העת דרכים יצירתיות לתרום להתפתחות הקהילה סביבה.
לאורך השנים התבססה ההבנה, שפעילויות ממוקדות ואקראיות משפיעות על סביבות מצומצמות, ובהתאם מובילי דעה בארגון החלו לחפש מודל ואסטרטגיה שבאמצעותם ניתן יהיה להפיק את המרב מההשקעות בתחום אחריות תאגידית – Corporate Social Responsibility
ברוח זו, אנו מציעות במאמר זה מודל "שיתוף פעולה חוצה מגזרים היוצר ערך משותף" –Cross Sector Collaborative Shared Value (CS)*2V.
מודל זה מבוסס על ההבנה, שיש לחבר בין הצרכים העסקיים של הארגון לבין הצרכים הבסיסיים של החברה בה פועל הארגון, באמצעות טיפול בצורך חברתי-לאומי או מקומי, שפתרונו עונה על אינטרס של הארגון העסקי. במילים אחרות, המסר העיקרי של מודל זה הוא שמתן מענה לצורך ארגוני, הקשור באופן הדוק לצורך חברתי, יתרום עשרת מונים לכל המעורבים.
מחקרים מצביעים על כך שהמגזרים השונים – הציבורי, הפרטי והמגזר השלישי – נוטים לפעול כל אחד בתחומו ולהימנע משיתופי פעולה ביניהם. מערכות היחסים בין המגזרים השונים מתאפיינות לרוב ביחסי תורם-נתרם: המגזר הפרטי תורם לשני האחרים, ובמקרים מסוימים המערכת הציבורית תורמת למגזר השלישי. כמו כן, נמצא כי במגזר השלישי קיימות כפילויות רבות, וגופים רבים עוסקים באותן פעילויות עבור קהלי יעד זהים מבלי לתאם ביניהם את השקעותיהם.
מאמר זה יעסוק בצרכי כל המגזרים בתחום החינוך המדעי – טכנולוגי – STEM- Science, Technology, Mathematics, Engineering, ויתמקד בהקמת היוזמה הלאומית 5פי2 ובתכנית הרב-שנתית הלאומית שנגזרה ממנה. המאמר יציג גם את השפעת התוכנית ותוצאותיה. בנוסף, יוצגו במאמר הנחות היסוד שהובילו לבניית המודל.
תגיות:
יוזמת 5פי2קולקטיב אימפקט