מהלך נגב – מהלך אזורי לקידום מצוינות STEM
שותפות בין-מגזרית שפעלה לחולל שינוי מערכתי שיאפשר מוביליות חברתית לצעירים וצעירות בנגב, ויסייע לנגב כולו להיות לקטר של מצוינות ברמה הלאומית
ינואר 2024
מהלך נגב הינו שותפות ייחודית בין ישות אזורית (אשכולות נגב מערבי ומזרחי), מטרופולין (באר שבע), יוזמה לאומית (TOP15) ומשרד ממשלתי (מחוז דרום של משרד החינוך).
בין השנים 2023-2020 עמלו שותפי המהלך על פיתוח מודל עבודה ייחודי ובר קיימא במטרה לחולל שינוי מערכתי שיאפשר מוביליות חברתית לצעירים וצעירות בנגב, ויסייע לנגב כולו להיות לקטר מוביל של מצוינות ברמה הלאומית.
במהלך התקופה נפגשו השותפים על צוותיהם בסדרה של 12 מפגשים, לצד שותפים מכלל המגזרים, על מנת לגבש חזון משותף, עקרונות, תכנית אסטרטגית וכיווני פעולה.
יצירת תשתית משמעותית לקידום מצוינות STEM במרחב נגב
- הטמעת ערך השותפות בהסתכלות אזורית רחבה – העבודה במודל קולקטיב אימפקט רתמה בשלב ראשון את הנהגת המהלך, לאחריה את הצוותים ולבסוף את מעגל השותפים הרחב מכלל המגזרים, ובנתה ראייה מכלילה של כלל הקבוצות והאוכלוסיות במרחב, בהן גם אוכלוסיית הבדואים בנגב.
- התעצמה והשתכללה מעורבותו ומחויבותו של משרד החינוך כריבון וכשותף למהלך נגב, ובכלל זה:
- הפניית משאבים ייעודית אל המאמץ המשותף להגברת מצוינות ה-STEM בנגב
- הקצאת תקן במחוז דרום לתכלול המהלך
- שינוי תפיסה שחלחל מלמעלה למטה ביחס למצוינות ולחשיבות השותפות בקידום המשימה, ואימוץ חזון ומשימה משותפים עם חברי הרשת מכל המגזרים
- שינוי תהליכי העבודה במחוז דרום דוגמת שילוב מנהלי בתי ספר בוועדות השונות במחוז
- ארגון השדרה של היוזמה תפקד כארגון השדרה למהלך נגב – השקיע תשומות ומשאבים והיה לו תפקיד חשוב בהנעת המהלך והתקדמותו, באופן שביסס את ההבנה של השותפים לגבי חשיבותו ונחיצותו של ארגון שדרה מתכלל במהלך משותף מסוג זה.
- במסגרת המהלך פותח מודל עבודה אזורי לקידום מצוינות ב- STEM שעקרונותיו יכולים לשמש בסיס לפיתוח מודל דומה באזורים אחרים.
- פתיחת כיתות עמ"ט חדשות ב-27 בתי ספר, וכיתת עמ"ט שניה בעוד 16 בתי"ס בישובי השותפים (ב"ש ואשכולות נגב). במסגרת זו התרחשו מספר תהליכים משמעותיים מול השטח, בדגש על יצירת מעטפת לכיתות אלו, כגון מעטפת הייטק, וכן פיתוח הכשרה ייעודית ראשונה בשדה למחנכות כיתות עמ"ט בשיתוף פעולה עם ארגון 'חותם'. יוזמת ההכשרה החלוצית הובילה להתחייבותן של קרנות נוספות בשדה לממן הכשרות ייעודיות למחנכות עמ"ט בחברה הבדואית בנגב ובמקומות נוספים בארץ.
למסמך הפרט את תהליך הקמת המהלך, המשימות והמטרה המשותפת – לחצו כאן